Kárpátbusz

Kárpátbusz

Nyaralós buszok a Balatonnál

2020. augusztus 29. - Dr.V.ker.

Bár a balatoni nyaralások és utazások a legtöbb ember fejében a vasúttal kapcsolódnak össze, akad néhány klasszikus nyaralós buszjárat is a tó környékén, illetve van több olyan egész évben közlekedő vonal, amin nyáron plusz indulások segítik a strandok megközelítését. Én a posztban alapvetően a távolsági, kifejezetten nyaralós vonalakkal foglalkozom, kitérve egy-két érdekességre.

hiy-293.JPG

Rögtön az elején egy nem is tipikusan balatoni járat. Az északi partot is érintő Szeged-Bükfürdő járat Balatonalmádiban 2012-ben.

A főváros és a Balaton között viszonylag jó, sűrű a vasúti összeköttetés, legalábbis papíron. Így csak egy klasszikus nyaralós járat közlekedik Budapestről a Balaton felé, ez az 1201-es mezőbe besorolt Budapest-Balatonalmádi-Balatonfüred-Tihany járat, ami reggel indul a fővárosból, délután pedig Tihanyból. A nyári iskolai szünetben minden nap, május elejétől szeptember végéig pedig hétvégén jár, ősszel, télen és tavasszal pedig egyáltalán nem közlekedik. Az idei, M7-esen közlekedő buszokat ért ritkítás ezt a járatot nem érinti.

pfb-768.JPG

A tihanyi járaton alapvetően ez volt az idei fordakocsi, de...

hpe-270.jpg

Jutott oda azért más is, a fenti illusztráción kívül például PNG-s Neoplan is.

Az ország vasúti hálózatából adódóan főleg az Alföld felől jönnek nyaralós buszok a Balatonhoz.Az 1506-os járat ugyan egész évben közlekedik, de az ide besorolt Baja-Hévíz járat csak nyaranta jár. Az 1513-as (Szeged-Solt-Balatonalmádi-Balatonfüred) viszont klasszikus nyaralós járat, csak a nyári tanszünetben, akkor is csak pénteken, szombaton és vasárnap jár.

ies-051.JPG

IES-051 még azokból az időkből, amikor az 1506-os végigment Szegedig. Háttérből a helyszín egyértelmű, Siófok.

noh-452.JPG

Hévíz-Baja járat idén júliusban, szintén Siófokon.

Igazi különlegesség az autópályás, nyári Szeged-Hévíz (1519) járat, ami az M5-M0-M7 útvonalon éri el a Balatont. Klasszikus fürdős járat még az Alföld felől a Kecskemét-Fonyód (1528), viszont az 1529-es Kecskemét-Balatonfüred például egész évben közlekedik.

nij-350.JPG

Az 1513-ason idén szinte minden alkalommal Tourismo jött, de a fényviszonyok miatt csak ezt fotóztam le. NIJ-350, Balatonkenese

nij-349.JPG

Természetesen az autópályás járatra (1519) is Tourismo jutott.

mxu-921.jpg

Két éve simán küldött helyközi buszt is Baja Hévízre. Mondjuk Econellt is küldenek néha Veszprémbe, szóval miért ne?

nij-365.JPG

A kecskeméti járat is mi más lenne, mint Tourismo? Pár éve még az E99 is csinálta ezt...

A Dunántúlon belül is akad bár nyaralós busz: bár Győrből jár fürdősvonat is Balatonhoz, illetve egész évben közlekedik az 1708-ast Győr-Balatonfüred járat, viszont utóbbinak van csak nyári indulása is. Az 1728-as Győr-Balatonalmádi-Balatonfüred és ugyanebben a mezőben a Győr-Siófok-Szántód pedig csak nyáron közlekedik, utóbbi járat idén indult be.

nkw-907.JPG

Győri Irisbus Crossway Balatonkenesén a járat első napjaiban.

lwm-504.JPG

Szintén Kenese, de itt Szántód felé megy az 1728-as reggel. Ez a Credo volt a törzskocsi a nyáron.

Tatabányáról két járat közlekedik a Balaton felé, az 1842-es, déli parton közlekedő Tatabánya-Hévíz egész évben jár ugyan, de nyári hétvégéken van csak Siófokig közlekedő busz is. Az 1844-es, az északi parton Keszthelyig közlekedő járat viszont csak májustól szeptember végéig jár, nyáron naponta, iskola időben hétvégén. Komárom-Esztergom megyéből említést érdemel még az Esztergom-Balatonfüred járat, bár ez egész évben jár.

ekm-698.JPG

2014-ben így nézett kis a Tatabánya-Siófok járat... (EKM-698, Székesfehérvár)

lzr-296.JPG

2020-ban pedig így.

Pécs felől két nyaralós busz éri el a Balatont (több egész évben, a Dunántúl északi felére közlekedő járat mellett), az 1578-as Kehidakustányig, az 1579-es Badacsonyig közlekedik, Balatonlellétől mindkettő a déli parton megy nyugat felé.

flg-051_2.JPG

A nyári, északi parton közlekedő tatabányai járaton évek óta az FLG-051 a törzskocsi.

A számos, nyárra a strandok miatt besűrített vagy plusz indulást kapó helyközi járatra külön nem térek ki, egyedül a korábbi posztomban már érintett 7538-as érdemel említést, hiszen ez nyári tanszünetben meghosszabbított útvonalon, Balatonfűzfő déli végéig közlekedik Várpalota felől, nemcsak Fűzfőgyártelepig jár. Igaz, klasszikus fürdő járatnak nem nevezném, sokkal inkább a nyári iskolaszünetben nem közlekedő fűzfői helyi járatot pótolhatja ez a busz.

llm-239_1.jpg

A várpalotai strandolós járat Balatonfűzfőn, a fövenyfürdői fordulóban.

A bejegyzés trackback címe:

https://karpatbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5516166692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása